lunes, 23 de octubre de 2017

La diversitat de desitjos sota els oms

Sota la direcció de Joan Ollé, "Desig sota els oms", es presenta amb força a la Sala Gran del TNC fins al 26 de Novembre. El gran clàssic nord-americà d'Eugene O'Neill s'enfila a l'escenari amb reconeguts actors catalans com Pep Cruz, Ivan Benet i Laura Conejero, entre d'altres. Cinc cèntims de l'obra: ens endinsem en una obra tràgica-dramàtica sota l'ombra de diferents desitjos no només materials, sinó carnals l'objectiu dels personatges és tenir la propietat de la granja.  

L'inquietant silenci dels oms que envolten la casa donaran pas a la història que comença amb una notícia. En la febre d'Or americana, els homes viatjaven al oest per aconseguir diners i lingots d'or, tot i això aquesta història no tracta de l'oest, sinó d'una família de grangers del sud. Tot comença amb la bonanova del pare -Ephraim Cabot (Pep Cruz)-, propietari de la granja, que s'ha tornat a casar, aquesta vegada amb una dona molt més jove que ell. L'arribada de l'Abbie (Laura Conejo) a la casa fa trontollar la relació, ja tocada, entre pare i fill. En aquesta obra es veu representada la paraula desig en avarícia, sexualitat, ambició i amor.

El principi del primer acte és totalment introductori, tot i que el llenguatge col·loquial i volent representar al de l'època fa que l'espectador es quedi una mica sobtat, però que a mesura que passa l'obra ja va acostumant l'oïda. Evidentment, el context es representa les idees de l'Amèrica rural de pàtria, bandera, religió i llibertat. La protagonista femenina és una dona forta, valenta i amb un desig de llibertat projectat amb la possessió de l'herència del seu marit quan es mori. Tots aspiren a l'herència de la vella granja i per aconseguir-la arribaran a nivells irraonables. La lluita entre l'amor i la propietat es veurà en la relació triangle amorosa d'Ephraim, Abbie i l'Eben -Ivan Benet-. Cada personatge té el seu moment de soliloqui on explica com han arribat fins allà, la seva història.

El punt positiu de l'obra és l'escenografia. La utilitat d'una plataforma giratòria, al mig de l'escenari, representa la casa on transporta l'espectador per tots els racons sense necessitat d'estar baixant i pujant el teló una vegada i una altra. Cada espai té el seu funcionament, habitacions -com a desig i corrupció dels principis morals-, cuina -lloc adient per la confessió i parlaments- i l'exterior de la casa -entrada i sortida al desig sota els oms-. Cal dir, que l'exterior també pot representar la festivitat del poble, en què es balla a l'estil nord-americà i que pot recordar a la mítica escena de "Siete novias para siete hermanos" (típic musical, representant els anys 1850). 

Recomano l'obra a qui li agradi la intriga, el drama i la tragèdia.

Tràiler promocional: #desigsotaelsoms

Informació complementària:
 - Fent clic a les següents referències: "Desig sota els oms", "TNC" i "siete novias para siete hermanos" us redirigirà a l'enllaç seleccionat.

Lorena, el arte de la cultura crítica
La cultura ens farà lliures

No hay comentarios:

Publicar un comentario